Autostoeltjes voor kinderen

Je wilt altijd goed voor je kind zorgen en het natuurlijk zo goed mogelijk proberen te beschermen tegen allerlei gevaren, zeker als ze nog wat jonger zijn. Een kinderstoeltje voor in de auto is daarom ook erg belangrijk, gelukkig zijn deze autostoeltjes tot een bepaalde lengte verplicht gesteld in Nederland.

Algemene regels voor autostoeltjes in de auto

Coole baby in Auto kinderstoel

Het is belangrijk om te kijken of het autostoeltje aan de Europese veiligheidsnormen voldoet en dat de gordels volgens de gebruiksaanwijzing rond de kinderstoel geplaatst worden. Een gordelverlenger is niet toegestaan. Dit voor de meest optimale beveiliging van jouw kind. De kinderen mogen zowel voorin als achterin vervoerd worden. Voor baby’s is het veiliger als het tegen de rijrichting in vervoerd wordt. Als een  baby tegen de rijrichting in op een zitplaats zit waar airbags aan de voorkant zijn geplaatst, dan moeten de airbags uitgeschakeld worden. Dit geldt niet voor de airbags aan de zijkant.

Tot 1.35 meter moeten kinderen in een stoelverhoger plaatsnemen. Dit geldt niet in alle Europese landen want in sommige landen moeten kinderen verplicht tot een lengte van 1.50 meter in een kinderstoel vervoerd worden.

Autostoeltjes test

Kind in auto kinderstoel

De consumentenbond heeft verschillende autostoeltjes getest . De kinderstoelen in deze lijst zijn allemaal op diverse punten getest en daar is een resultaat uitgekomen. Ook is er getest in wat voor auto’s er drie kinderzitjes achterin geplaatst kunnen worden en in wat voor auto’s dat niet mogelijk is.

Tweedehands autostoeltjes

Het kopen van een tweedehands kinderstoel voor in de auto wordt niet aangeraden of je moet zeker weten dat er nooit een ongeluk mee gebeurd is. Daarnaast moet je er altijd zeker van zijn dat de Europese normen op het autostoeltje van toepassing zijn. Kijk of er een gebruiksaanwijzing bij zit en controleer altijd of het stoeltje alle onderdelen bevat, is dit niet het geval, dan wordt het sterk afgeraden om het stoeltje te gebruiken.